2010. február 16., kedd

Válságmenedzsment deluxe!



Az Alkotmánybíróság még nem tűzte napirendjére a tevékenységre jellemző kereset megvitatását. Pénteken esedékes tehát az első olyan járulék- és szja-fizetés a vállalkozások vezetőinek, amikor legalább a szokásos piaci érték figyelembevételével kell megállapítaniuk bérjellegű kifizetésüket. Meglepő új információkat találtunk az APEH idevágó közleményében.
2010. január 1-jétől a „főfoglalkozású” biztosított társas és egyéni vállalkozónak (akkor is, ha evázó) havi átlagban nem a dupla minimálbér, hanem legalább a tevékenységre jellemző kereset alapján kell járulékot fizetnie. A közreműködés díját a vállalkozó állapítja meg magának, és erről feljegyzést kell készítenie.
Csak az ekhó-sok mentesülnek, és azok, akik a járulékbevallásban bejelentést tesznek róla, hogy tényleges jövedelmük kisebb a tevékenységre jellemző keresetnél. Nekik a járulékokat legalább a minimálbér alapján kell megfizetniük. Társas vállalkozás tagja a jövőben csak akkor vehet fel majd osztalékot, részesedést, ha a tevékenységre jellemző kereset után megfizette a közterheket. Először pénteken kell az új szabály szerint bevallani és fizetni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése