2009. január 16., péntek

Keresés fájlban, neten, e-mailek között

Ma megpingelt Zé: nem tom-e, hogy mondják angolul ezt és ezt. Persze, derengett, hogy hol is találkoztam ezekkel a terminusokkal (mindjárt referenciaanyagot is szerettem volna neki adni), egyből tudtam, hogy a Titkos mappámban lesz a megoldás.
De mi a teendő, ha éppen feledékeny periódusunkat éljük? Azt tapasztaltam, hogy nem mindenki ismeri a Win dokumentum keresésénél a speciális keresési beállításokat, aminek segítségével nemcsak a doksik címeiben, hanem teljes tartalmukban is kereshetünk egy szóra vagy kifejezésre.
Netes kereséshez használhatjuk a google combosabb verzióját, netán a magyar mélykeresőt a PolyMetát.

Search site
Ha egy oldalon belül szeretnénk keresni, akkor a keresés mezőbe a kulcsszó után írjuk be a site:domain.hu kifejezést.

Define
A define kulcsszó megadásával egy adott kifejezésnek a leírását kapjuk meg. Ezt akkor érdemes használni, ha értelmezésre, definícióra, fogalommagyarázatra van szükségünk.

Hasznos lehet, ha szépen mappákra szedjük a kontaktjainkat az Outlookban, esetleg levélszűrőt is állítunk rájuk. Ez a fajta rendszerezés nagyon fontos lehet a későbbiekben, egyébként itt is futtatható keresés, de a rend jobban megéri, már nyomonkövetés szempontjából is.

Előfordulhat, hogy valamit rosszul fordítottunk, de konzekvensen, netán azonos helyesírási hibát vétettünk egy halom fájlban. Azért nem dokumentumot írok, mert léteznek ún. global find and replace, azaz globális keresés és csere funkcióra specializálódott progik (ingyen), amik pl. html-ben is képesek végrehajtani ezt a műveletet pillanatokon belül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése