2009. február 10., kedd

A projektmenedzsmentről

A napokban G.-vel sétáltunk haza a verőfényben. Tavasz, szikrázó napsütés, G. Miről is cseveghettünk volna, mint a projektmenedzsment szépségeiről. Ebből írja a szakdogáját, a kis huncut. Egy évvel ezelőtt még én is a KTK-n koptattam a iskolapadot... Ha nem is vagyunk belsős állományban, előfordulhat, hogy megtalálnak egy hatalmas anyaggal, és van vérprofi szabadúszó spanunk, akivel egyedülállóként szívesen megosztanánk. Ilyenkor kell valaki, aki átveszi az irányítást: fejben tart, emlékeztet, fogad, továbbít, válaszol, egyesít, egységesít, és derűs mosollyal hajtja a „dolgozókat”.

A projektmenedzsment szakterület, az erőforrások szervezésével és azok irányításával foglalkozik, célja, hogy az erőforrások által végzett munka eredményeként egy adott idő- és költségkereten belül sikeresen teljesüljenek a projekt célkitűzései. A projekt időszakos vállalkozás.

Mi az, ami elengedhetetlen a sikerhez? A szervezésen kívül, a csapatmunka és az alázat: a munkával és a másikkal szemben.

Mi az, ami biztos bukást eredményez?

  • Nem megfelelő hatáskör
  • A munkacsoport kellő bevonása és megalapozott tervezés hiánya
  • Ha probléma merül fel, a munkacsoportot nem vonják be a konzultációba
  • Nem megfelelő kommunikációs készségek
  • Nem megfelelő gyakorlati készségek
  • Nem megfelelő adminisztrációs készségek
  • Irreális időbeni ütemezés
  • Nem világos (közös) célok

Mind-mind emberi tényező. Ma már számos projektmenedzsment eszköz hozzáférhető a piacon, viszont a papír és a toll hatékonysága sem elhanyagolandó. Emlékszem még a hatalmas autóipari projektekre, amikor csak röpködtek a milliónyi leütések. A. teljesen beleizzadt a munkaértekezletekbe: „Innen letölt.. előkészít... scheduling... fordítók?... megkapták... visszaküldték... emlékeztető e-mail 4 óránként... hol maradtál le?... és akkor XML-ek...és akkor InDesign-ba be... és k-é-sz leszünk... meg fogjuk csinálni...”

Kisebb projektek esetén a műveletek magától értetődőek, gördülékeny egymásutánban követik egymást. Nagyobb projektek esetén a kockázat is megnő, jobban oda kell figyelni a minőségre, hiszen ez egyébként is a túlélés egyik záloga. Ha felosztom az anyagot, mikor kapom vissza, ki ügyel a konzisztenciára, ki nézi át? Azt hittem, hogy a szabadúszás teljes meeting megvonással jár, de nem így lett. Sőt! Rendszeresebben zajlik, mint annak előtte. A skype-on egyébként konferenciázhatunk is (a nagymenő sebészek is hasonló formában tartanak konzíliumot), aztán meg a hadonászás, írótábla tépkedés, demonstratív firkálás nem feltétlenül tetszetős izomzatot eredményez, és van szemem hozzá. Legyünk tehát következetesek és kíméletlenül pedánsak.


Rocky Balboa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése