2010. április 13., kedd

Hogyan töltődjünk - Lónyelvű csodabogyó


Mi tagadás, az utóbbi hónapok, igencsak megtépázták az egészségi állapotomat. Nagy kirándulásokra még csak nem is gondolhattam, gondolhatok. Szigorú ágynyugalom! De a medvehagyma szezonnak már én sem tudtam, és igazándiból nem is akartam ellenállni. A kímélőbb megoldást kellett választanunk, nosza, felkerekedtünk, hát az Éger-völgybe. A nem pécsieknek írom le, hogy az Éger-völgy kedvelt pécsi kirándulóhely, a környéken lévő égerfákról kapta a nevét. Az Éger-patak vizét gát segítségével mesterséges tóvá duzzasztották. A Mecsek sok-sok forrása mellett, védett növényekben is bővelkedik, több mint 130 védett fajjal büszkélkedhet. A medvehagymáért sem kell igazán messzire menni, az egész völgy fokhagyma illatot áraszt, a növény sűrű, elbűvölően zöld takarót alkot a talajon. Gyönyörű képeket készíthetünk, a természet kimeríthetetlen kulissza, reméljük, a következő hétvégére az időjárás is megembereli magát. A medvehagyma rajongóinak tábora igen nagy, van, aki kosárral érkezik, és be sem merészkedik az erdőbe, de a legtöbben egy klassz kis túrával kötik össze a szüretet. A virágba borult növények már keserűek, inkább a zsenge leveleket válasszuk.

És hogy mihez is kezdhetünk a "zsákmánnyal"? A medvehagyma gyógynövény, megannyi gyógyhatású tulajdonsága mellett fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza (Forrás: Házipatika). 

Készíthetünk belőle pesztót, omlettet, rizottót, pogácsát, perecet, lepényt, májkrémet, de adjon jobbnál-jobb ötleteket helyettem inkább egy szintén elkötelezett medvehagyma rajongó vérprofi: Ízbolygó.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése