2009. szeptember 7., hétfő

Kedvenc kütyük- A szünetmentes táp


Annak, aki asztali géppel is nyomul jól jöhet egy szünetmentes tápegység. A szünetmentes táp (Uninterruptable Power Supply) olyan áramforrás, amely akkumlátorok segítségével akkor is képes a számítógépek áramellátását biztosítani, ha a hálózat valamiért kiesik, vagy teljesítménye olyan mértékben ingadozik, hogy az lehetetlenné teszi a normál üzemet.
A szünetmentes áramforrásoknak alapvetően két típusa létezik. Az egyszerűbbek a készenléti (stand-by) kategóriába tartoznak, amelyek folyamatosan figyelik a hálózati áramellátást, és ha az a meghatározott normál tartományon kívülre kerül, automatikusan átváltanak a belső akkumlátorokra, és azokról tápláják tovább a rájuk kötött fogyasztókat. A készenléti áramforrások előnye olcsóságuk, ám hátrányuk, hogy a váltás több miliszekundumot is igényelhet, amely egyes rendszerek működésében már zavarokat okozhat.
Ezzel szemben a fejlettebb vonal-aktív (line-active) szünetmentes áramforrások folyamatosan az akkumlátorról nyerik az energiát, így gyakorlatilag a kiesés esetén is tökéletesen változatlan és szabályos kimenetet produkálnak a fogyasztók számára.
      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése