2009. szeptember 8., kedd

Foglalkozási ártalmak II. - TOS

  
Sándor az utóbbi időben nagyon tünetes volt, nem csoda, hiszen a legdurvább foglalkozást végzi már évek óta: ül, ücsörög, csücsül, kotlik, hesszel, héderel egy helyben. Már hetek óta nem aludt, a nyaka őrjítően fájt és lüktetett. Hiába a hiper-szuper gyógypárnák hada, matrac-csere. Futás vagy komolyabb, rugózással járó testmozgás után szédülni kezdett, úgy érezte, az erei kiszakadnak a fejéből, és folytathatnám a sort. Így aztán kardiológus, reumatológus, majd végül érsebész. Dg.-je szép terjedelmes, amitől mindenkit megkímélnék, a lényege azonban egy betűszóval elmondható: TOS.
A mellkaskimeneti szindróma (thoracic outlet syndroma, azaz TOS) gyűjtőfogalom, amely néhány, egymástól nehezen elkülöníthető betegséget foglal magában.
E kórképekben azonos patomechanizmus révén a plexus brachialis, tágabb értelemben pedig az artéria, és/vagy a véna subclavia kompressziója következtében alakulnak ki a tünetek.
A thoracic outlet syndromában szenvedő betegek egyre növekvő száma részben a fejlett diagnosztikai módszerekkel (UH, angioMR, ENG, EMG) részben pedig a már civilizációs ártalomként értékelhetô, a thoracic outlet syndroma etiológiájában nagy szerepet játszó gerinctartási rendellenességekkel magyarázható. Azaz, magyarán szólva, a kényszertartás vagy a rossz tartás!
A kompressziós tünetcsoportok kezelése döntően konzervatív. Ha hiányzik az objektív motoros vagy szenzoros zavar, legtöbbször elég a megfelelő tartásra irányuló gyógytorna, a vállöv izomzatának erősítése és a váll túlzott megterhelésének elkerülése (pl. munkahely-változtatás vagy életmód-változtatás). A musculus scalenus anterior műtéti átvágása a nyaki borda kiirtása vagy az első borda resectioja, tenotomia, nyaki sympatectomia csak akkor jöhet szóba, ha a hosszantartó konzervatív terápia eredménytelen volt.
Bővebben lásd itt.
  
Tatanka Iotanka (Sitting Bull)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése