2010. augusztus 13., péntek

Olcsó húsnak híg a leve?


Korábbi bejegyzéseimben már ajánlottam néhány ingyenes fordítószoftvert, most három a magyar igazság alapon, szeretném három további programra felhívni a figyelmet. Az, hogy ki melyik fordítószoftver mellett teszi le a voksát, nem csupán egyéni döntés függvénye. Sok esetben a megbízó áll elő újabb meg újabb kérésekkel. Soha nem utasítottam vissza munkát azért, mert más szoftvert kértek hozzá, ezt mindig újabb lehetőségként értékeltem, egyfajta fejlődésként. Persze sokan élből visszautasítanak ilyen megkereséseket, mondván ők ezzel vagy azzal dolgoznak és kész! Pedig még pénzbe sem kerül, csak pár lazításként vagy kizökkentésként is felfogható percbe. Soha nem vágnék be magam előtt egy ajtót pusztán emiatt! Persze, mint minden gyarló fordítónak nekem is vannak szoftverálmaim... Talán, egy szép napon ezek is valóra válnak, de ne legyünk telhetetlenek.
Elsőként az Open TM2-re szeretném felhívni a figyelmet, eredetileg az IBM tojása, amit nyílt forráskódúvá téve a lelkes fejlesztők rendelkezésére bocsátottak, költsék ki ők! Ez a mai napig várat magára, esetenként össze-összeomlik a felhasználók negatív visszajelzései alapján, egy misét azonban mindenképpen megér!
Aztán itt az Okapi Framework, Windows-hoz, Linux-hoz, de Mac operációs rendszerekhez is! Fájntos online súgóval, screenshot-okkal. Egy kolléga szerint a fordítók svájci bicskája!
Végezetül, de nem utolsó sorban a Java (eredetileg Sun) Open Language Tool-ja, amely kitűnően alkalmas XLIFF projektfájlok kezelésére is!
Ha nem egyszerű Word fájlokon, szövegeken dolgozunk, a gyakorlat viszonylag gyorsan kiszűri a szoftverek gyenge pontjait, amelyek nagymértékben hozzájárulhatnak gyomorpanaszainkhoz is. Hogy egyik-másik ingyenes verzió bizonyos tekintetben messze túlszárnyalja méregdrága vetélytársát, bizony nem is annyira utópisztikus gondolat, .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése