2010. augusztus 13., péntek

Anyám, az osztómű


Szülőnek lenni nem könnyű. Egy Hellstab anyukának sincs egyszerű dolga, az utóbbi évek borús időszakai igencsak megviselték idegzetét, folyamatosan aggódik, retteg, huszonöt évre előre lát, elővigyázatoskodik, számonkér, és nemteljesítés esetén, oszt, de cefetül! - Hella, most voltál beteg! Hella, a te esetedben felelőtlenség ilyen időben elhagyni a lakást! Hella, be fognak fektetni! Hella, fizetnek a megrendelők? Hella, mikor mész már el egy adótanácsadóhoz? Hella, hol vannak a kimutatások hónapokra lebontva???
Azt tényleg nem mondhatjuk rá, hogy közönyös lenne. A kimutatás viszont roppant jó kulcsszó, vállalkozásunk elengedhetetlen kelléke, nagyon fontos és szerfelett hasznos nem csak induláskor.
“A„ kimutatás kontrollingos nyelven a Cash-Flow elemzés (magyarosan pénzforgalmi terv, készpénzforgalmi kimutatás, pénzáramkimutatás) a pénzbevétel (termékek és szolgáltatások értékesítésének árbevétele, díjbevételek, stb. = cash inflow) és a pénzkiadás (muködési és fenntartási költségek, adók, stb. = cash outflow) be- és kiáramlását mutatja, havi bontásban. Úgy szokták jellemezni, hogy ez a vállalkozás lelke.
Pontos megfogalmazásban a cash-flow a gazdasági eseményeket nem a mérleg- és eredménykimutatásban tükrözött módon rögzíti, hanem abból a szempontból, hogy milyen készpénzmozgással járnak, illetve akkor, amikor a készpénz be- vagy kifizetés megtörtént. Egy vállalkozás működésében ugyanis elengedhetetlenül fontos, hogy mindig legyen annyi pénz a bankszámlán, illetve a pénztárban, hogy az éppen idoszerű kifizetéseket és kötelezettségeket teljesíteni tudja, emiatt meg kell vizsgálni azt, hogy milyen módon ütemezze a vezető a bevételeket és kiadásokat. A vállalkozás csak a ténylegesen rendelkezésre álló pénzeszközökből gazdálkodhat!

További hasznos információk a vallalkozni.hu-n!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése